Alle informatie die je nodig hebt om een crosstrainer aan te schaffen

1. Waarom een Flow Fitness crosstrainer?

Flow Fitness is een Nederlands fitnessmerk met een uitgebreid assortiment hoogwaardige fitnessproducten voor thuis- en semiprofessioneel gebruik. Flow Fitness biedt een compleet assortiment crosstrainers die zowel voor de recreatieve gebruiker als voor de consument, die de allerhoogste eisen stelt aan zijn crosstrainer, geschikt zijn. Met ruim 10 jaar ervaring in de fitnessbranche is Flow Fitness razend snel uitgegroeid tot het meest toonaangevende fitnessmerk in de Benelux markt. Het bedrijf is daarom tot 3 maal toe door het Financiële Dagblad uitgeroepen tot een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

De optimale prijs-kwaliteitverhouding van de Flow Fitness producten komt o.a. tot uitdrukking in de uitgebreide garantievoorwaarden en een jarenlange intensieve samenwerking met een groot dealernetwerk. Door een nauwe samenwerking tussen de servicedienst en ontwerp- & inkoopafdeling zijn we in staat onze kwaliteit continue te verbeteren en functionaliteit optimaal af te stemmen op de wensen van de eindgebruiker.

Persoonlijke en snelle service heeft Flow Fitness hoog in het vaandel. Dus indien u onverhoopt toch een beroep moet doen op de garantievoorwaarden, dan zorgt onze vakkundige reparatiedienst voor efficiënte oplossing en kunt u snel weer verder trainen.

De producten van Flow Fitness voldoen aan de huidige Europese milieu – en kwaliteitseisen, zoals ROHS (milieukeurmerk) en CE-keuring.
.

Flow Fitness heeft veel tevreden klanten. Bekijk hier de meest recente reviews….

 • Ik ben erg tevreden over deze crosstrainer. Na mijn zwangerschap zocht ik een manier om snel weer in conditie te komen, zonder oppas te moeten inschakelen om naar de sportschool te gaan. Deze crosstrainer is makkelijk te bedienen, werkt op batterijen (voor het display) waardoor je 'm overal neer kan zetten, is geruisloos en heel stabiel. Je kan echt goed kracht zetten en de verschillende weerstanden zijn een uitdaging, stand1 was al meteen niet te 'lafjes' waardoor je er een flinke tijd mee voort kan qua verhogen van de weerstand. De DCT150 doet niet onder voor de dure, zware crosstrainers op mijn sportschool. Dat verbaasde me, want ik had dat niet verwacht. Kortom, een zeer nuttige aanschaf!
  Review over de DCT150van LeonieKragt via kieskeurig.nl
 • wij hebben een tijd getwijfeld om een cross-trainer aan te schaffen maar hebben geen moment spijt gehad van onze aankoop. Wat een fijn apparaat! Makkelijk te monteren, voorzien van een duidelijke gebruiksaanwijzing en zeer gebruiksvriendelijk. We maken er met veel plezier (praktisch) elke dag gebruik van.
  Review over de DCT250 van jacco1412 via kieskeurig.nl
 • Erg blij met de aankoop van deze crosstrainer, heb hem nu ongeveer een jaar. Ik train 3 keer per week en ben al meer dan 10 kilo kwijt! Het apparaat loopt nog steeds mooi soepel en zeer geruisloos. Een crosstrainer zoals op de sportschool met draaiende schijf voor (loopt lekkerder dan achter). Vriendelijk groet, Joris van der Berg
  Review over de DCT1000van j.vanderberg via kieskeurig.nl
 • Vorige week in een fitness speciaalzaak de Flow Fitness DCT1100 crosstrainer aangeschaft. Alle merken crosstrainers waren aanwezig in deze mooie winkel. Uitgebreid kunnen vergelijken en onder begeleiding van de zeer vriendelijke verkoper tot deze keuze gekomen. Indien je ervaring hebt in de sportschool vallen veel goedkopere modellen echt af. Met dit model benader ik absoluut de kwaliteit die ik in de sportschool gewenst was. Betaalbare kwaliteitscrosstrainer!!! Erg blij mee
  Review over de DCT1100van Chantal de Boer via kieskeurig.nl

2. Home fitness of semi-professioneel

Met maar liefst 8 verschillende crosstrainer biedt Flow Fitness u een uitgebreide keuze in crosstrainers. Zowel voor recreatief als intensief gebruik biedt Flow Fitness u een uitgebreid assortiment crosstrainers. Onze crosstrainers zijn op basis van kwaliteit en gebruiksuren (per dag) verdeeld in 2 categorieën.

Flow Fitness Glider DCT250i crosstrainer

Home Fitness

De Dynamic en Eco Line zijn de 2 productlijnen die zijn ontworpen voor thuisgebruik. Door een slimme combinatie van afmeting en gebruiksgemak zijn deze productlijnen hiervoor het meest ideaal.

(Semi-) Professioneel

Functionaliteit, duurzaamheid en sportiviteit gaan vanaf nu samen in de Flow Fitness Perform Line. De Perform Line is ontwikkeld als semi-professionele fitnesslijn en voldoet aan de allerhoogste eisen. De sublieme vormgeving benadrukt waarvoor het bedoeld is; het verleggen van grenzen en het leveren van topprestaties. It’s all about performance!

3. Front of Rear driven?

Rear Driven Crosstrainers

Bij een reardrive crosstrainer is het vliegwiel aan de achterkant gepositioneerd. Ten opzichte van een frontdrive crosstrainer is deze variant vaak wat korter en Wanneer u wat minder ruimte tot u beschikking heeft dan bieden deze modellen daarvoor uitkomst. Alle Flow Fitness reardrive modellen beschikken over een 16 inch vliegwiel (slaglengte 42 cm). Deze zorgt voor een soepele en intensieve slag. Over het algemeen kan gesteld worden dat indien je langer bent dan 190 cm een langere paslengte als prettiger wordt ervaren. Bij alle reardrive modellen van Flow Fitness zijn de pedalen in 3 posities verstelbaar. Deze zijn aan te passen naar persoonlijke voorkeur en de lengte van de gebruiker. Ook makkelijk als er meerdere gebruikers zijn.

 

Flow Fitness reardrive crosstrainers zijn er in verschillende varianten

DCT200i / DCT250 / DCT250i UP / DCT350

Front Driven Crosstrainers

Bij een frontdrive crosstrainer is het vliegwiel aan de voorkant van de crosstrainer gepositioneerd. Over het algemeen beschikken deze crosstrainers over een hogere prijs-kwaliteitsverhouding. Doordat het zwaartepunt zich aan de voorkant bevindt zijn deze crosstrainers stabieler en meer geschikt voor intensief gebruik. De instap van een Frontdrive Crosstrainer is zeer eenvoudig en comfortabel. De vaak iets langere lengte van een frontdrive Crosstrainer zorgt voor een vlakkere en minder gewrichtsbelastende beweging. Deze beweging voelt natuurlijker en lijkt het meest op hardlopen omdat de voet van de hak naar de teen wordt afgewikkeld. De pedalen bewegen dmv een railsysteem in een horizontale beweging. Dit voorkomt het kantelen van de crosstrainer en verhoogt de stabiliteit.

Frontdrive crosstrainers zijn ideaal voor beginnende en gevorderde hardlopers die blessure gevoelig zijn of die voor thuisgebruik een alternatief zoeken voor de loopband. Ten opzichte van een loopband zijn frontdrive crosstrainers stil en impactloos door de elliptische beweging.

Flow Fitness frontdrive crosstrainers zijn er in verschillende varianten

X4

4. Wat maakt een crosstrainer comfortabel in gebruik?

Paslengte en pedaalposities

Alle reardrive modellen van Flow Fitness beschikken over een 16 inch vliegwiel (paslengte 42cm). Deze zorgt voor een soepele en intensieve slag. Over het algemeen kan gesteld worden dat indien je langer bent dan ongeveer 190 cm een langere paslengte als prettiger wordt ervaren.

Bij alle reardrive modellen van Flow Fitness zijn de pedalen in 3 posities verstelbaar. Deze zijn aan te passen naar persoonlijke voorkeur en de lengte van de gebruiker. Ook makkelijk als er meerdere gebruikers zijn.

De Frontdrive DCT1100 crosstrainer beschikt over een 19 inch vliegwiel (paslengte 50 cm). Dit gaat gepaard met een zwaarder vliegwiel van 22 kg. Bent u wat groter of zwaarder dan gemiddeld dan zal deze crosstrainer u waarschijnlijk beter passen.

De Perform X4 crosstrainer is uniek met zijn 20 inch vliegwiel (paslengte 52cm). Dit model gaat gepaard met een zwaarder vliegwiel van 30 kg. Deze crosstrainer is geschikt voor thuis – en semi professioneel gebruik. Naast het 20 inch vliegwiel is de hellingshoek van de pendalen van 0-10 graden instelbaar. Hiermee kan de gebruiker het accent van de getrainde spiegroepen verleggen tussen dijbeen, kuitspieren, bilspieren en hamstrings.

Weerstand

Flow Fitness heeft twee type weerstandsystemen; een magneetrem en een inductiemagneetsysteem. Deze systemen kunnen handmatig of door een computer aangestuurd worden

Magneetrem

Bij een magnetisch remsysteem wordt de weerstand zwaarder of lichter doordat de magneten dichter of verder van het vliegwiel worden geplaatst. Dmv een draaiknop of met behulp van een servomotor komen deze magneten in beweging.

Bij het handmatige model (DCT125) wordt de weerstand ingesteld dmv een draaiknop. In 8 verschillende stappen kan de weerstand worden verzwaard of verlicht. Dit model bevat geen programma’s.

Bij de elektronisch of computer gestuurde modellen (DCT200i / DCT250 / DCT250i UP / X4) worden de magneten in beweging gebracht dmv een servomotor. Deze modellen beschikken over programma’s en hebben door het grotere aantal stappen (min. 16) een groter weerstandsbereik. Tevens is het mogelijk de weerstand nauwkeurig in te stellen en kan er hartslag gestuurd getraind worden.

Ergometer (inductiemagneetsysteem)

Bij een inductiemagneetsysteem draait het vliegwiel langs een electrische spoel. Door de spoel van meer of minder stroom te voorzien ontstaat er magnetische weerstand. Ergometers zijn dan ook zeer nauwkeurig in te stellen (69 stappen) . Bij een inductiemagneetsysteem is het mogelijk om op Wattage te trainen. Bij een wattage gestuurde crosstrainer kun je op vermogen (Wattage) trainen. De crosstrainer reguleert de weerstand naar gelang de trapfrequentie. De weerstand zal net zolang aangepast worden totdat het ingestelde vermogen (wattage) is bereikt.

Een Ergometer voorkomt overbelasting en wordt veelal vanuit revalidatie doeleinden gebruikt.

5. Wat heb je nodig om zo effectief mogelijk te trainen?

Om zo effectief mogelijk te trainen heb je om te beginnen een goed product nodig en een dosis doorzettingsvermogen. Het goed doornemen van deze site is een eerste stap in de goede richting. Daarnaast zijn goed schoeisel en sportkleding van essentieel belang.

Onmiskenbaar is u hartslag de meest betrouwbare indicator voor een verantwoorde training. Een borstband en een hartslag gestuurde crosstrainer zijn dus erg belangrijk voor een effectieve training.

Trainingprogramma’s

De verschillende trainingsprogramma’s waarover onze crosstrainers beschikken helpen bij een effectieve training. Zo zijn er hartslag gestuurde, interval , wattage en duurprogramma’s beschikbaar.

Hartslag gestuurde programma’s

Een hartslag gestuurd programma stuurt aan op de belangrijkste indicator, uw hartslag. Afhankelijk van de gekozen doelstelling: afvallen of conditieverbetering zal de weerstand automatisch aangepast worden aan de daarbij behorende hartslag. U houdt u training langer vol en bereikt de door u gestelde doelen.

Het ideale hartslagpercentage voor een optimale vetverbranding ligt tussen de 60% en 70% van de maximale hartslag. Bij dit percentage worden er meer duurzame energiebronnen verbruikt, zoals vetten in plaats van snelle energiebronnen, koolhydraten.

Boven een hartslagpercentage van 70% gaat het lichaam meer energie verbruiken en koolhydraten verbranden. Echter, deze energiebron is beperkt en kan dus minder lang worden volgehouden.
Het ideale hartslagpercentage voor conditieverbetering ligt tussen de 70- en 85%. Hierbij wordt het aërobe vermogen verbeterd. Dit is de capaciteit van het lichaam om zuurstof naar de spieren te transporteren en afvalstoffen af te voeren.

Voor het verbeteren van de conditie zijn interval trainingen het meest geschikt.

Interval programma’s

Bij een interval programma wisselen een hoge en lage inspanning elkaar af. Ideaal om de conditie te verbeteren. Het lichaam raakt namelijk na verloop van tijd gewend aan een bepaalde mate van inspanning. Door tijdelijk in een hogere hartslagzone te gaan trainen en niet volledig te herstellen tijdens de lagere inspanningsinterval, verleg je als het ware de grens. Hierdoor leer je het lichaam wennen aan een hogere hartslag en zal uiteindelijk de conditie verbeteren.

Wattage gestuurde programma’s

Wattage gestuurde programma’s reguleren de weerstand naar gelang de trapfrequentie. De weerstand zal net zolang aangepast worden totdat het ingestelde vermogen (wattage) is bereikt. Een Ergometer voorkomt overbelasting en wordt veelal vanuit revalidatie doeleinden gebruikt.

Duurprogramma’s

Duurprogramma’s verlangen een lange constante inspanning van de gebruiker. Ideaal voor zowel afvallen als conditieverbetering.

6. Welke accessoires kun je eigenlijk niet missen?

Een fitnessmat en borstband zijn essentiële accessoires bij de aanschaf van een crosstrainer. Een fitnessmat zorgt voor bescherming van de ondergrond en vangt het zweet op. Een borstband zorgt voor een accurate hartslag en is onmisbaar bij een hartslag gestuurde training.

Fitnessmat

Een fitnessmat is zeer aan te raden bij het gebruik van een crosstrainer. De mat werkt geluidsreducerend, beschermt uw ondergrond, zorgt voor extra stabiliteit en vangt het transpiratiezweet op. De Flow Fitness mat is oprolbaar en eenvoudig schoon te maken.

Borstband

Alle Flow Fitness Crosstrainers beschikken, naast de hartslagregistratie in de handvaten, over een draadloze ontvanger voor registratie van de hartslag dmv een borstband. Indien u een nauwkeurige registratie van de hartslag wenst, raden wij u aan om een borstband te gebruiken. De registratie van de hartslag d.m.v. handsensoren is indicatief en soms minder nauwkeurig t.o.v. een borstband omdat deze afhankelijk kan zijn van vochtige handen, de greep en bewegen van de handen. Een borstband meet de hartslag direct bij het hart en geeft daarnaast meer vrijheid tijdens het trainen. U bent niet verplicht om continue de handsensoren vast te houden.

7. Meer informatie?

Neem contact op met 1 van de premium Flow Fitness dealers.

Vind een Premium Dealer